ضرورت توجه خیرین مدرسه ساز بهبهان به دانشگاه ها/حلقه مفقوده جلب مشارکت خیرین در آموزش عالی

دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان از معدود دانشگاه هایی است که تقریبا بیش از 70 درصد ساخت و ساز های موجود در آن اعم از دانشکده ها ، آزمایشگا هها و … توسط خیرین محترم بنا شده است، بدون شک اگر این روند همکاری تا به امروز تداوم می یافت اکنون دانشگاه نوپای بهبهان در تراز دانشگاه های توسعه یافته کمی قرار داشت ولی متاسفانه و بویژه در چند سال اخیر این دانشگاه نتوانست از ظرفیت خیرین دلسوز شهرستان بهره  مناسبی ببرد. این در حالی است که خیرین مدرسه ساز بهبهان تنها در سال 93 مبلغی بالغ بر 31 میلیارد ریال را جهت ساخت و ساز ، نوسازی و تامین اقلام مورد نیاز مدارس شهرستان اختصاص داده بودند.

قصد نداریم حسن نیت و ارج و قرب عزیزان مدرسه ساز را نادیده بگیریم و همت والای آنان را زیر سوال ببریم، اما نکته ای که کمتر به آن توجه شده این است که با گذشت زمان و تغییر هرم سنی کشور،خیل عظیم جمعیتی که روزگاری به مدرسه نیاز داشته‌اند به سمت آموزش عالی آمده و حالا این آموزش عالی است که همت والای این عزیزان را می‌طلبد.


کمک به هم نوع از طرق مختلف ،همواره یکی از آموز‌ه های دین و فرهنگ ایران زمین بوده است.

یادمان نمی‌رود سال های پس از جنگ را که جمعی از مردم خیّر و خیرخواه، دوش به دوش دولت وارد عرصه‌های مختلف شده و برای آبادسازی این مرز و بوم تلاش کردند. سالهاست از همت و کمک رسانی افرادی می شنویم که اموال و دارایی خود را در روزگاری که حتی یک مدرسه،مسجد یا درمانگاه در شهرهای کشور موجود نبود و دولت توان جبران این کمبودها را نداشت تا کنون،در کمال اخلاص با ساختن مسجد،مدرسه،درمانگاه و… در اختیار تعداد کثیری از افرادی قرار داده اند تا این افراد به دلیل مشکلات مالی یا نبود امکانات از به جا آوردن فرایض دینی،تحصیل،سلامت و… محروم نشوند.

از میان حوزه های مختلف،آموزش و پرورش و مدرسه سازی، همواره یکی از حوزه‌های مورد توجه خیّرین بوده است،به طوری که چندی پیش رئیس مجمع خیرین مدرسه‌ساز کشور از وجود 600 هزار خیر مدرسه‌ساز در کشور خبر دادو گفت: این آمار طی شش ماه رشد 50 هزار نفری داشته و تعداد خیرین مدرسه ساز طی شش ماه از 550 هزار نفر به 600 هزار نفر رسیده است.

به راستی که نباید حسن نیت و ارج و قرب عزیزان مدرسه ساز را نادیده گرفت و همت والای آنان را زیر سوال برد، اما نکته ای که کمتر به آن توجه شده این است که با گذشت زمان و تغییر هرم سنی کشور،خیل عظیم جمعیتی که روزگاری به مدرسه نیاز داشته‌اند به سمت آموزش عالی آمده و حالا این آموزش عالی است که همت والای این عزیزان را می‌طلبد.

البته بر همگان واضح است که آموزش عالی از نظر کمی در دو دولت گذشته رشد بی رویه‌ای داشته و مسلما حضور خیرین در آموزش عالی به معنای توسعه کمی نیست.بلکه آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد رشد کیفی آموزش عالی در زمینه خوابگاه ها،تجهیزآزمایشگاه‌ها،نوسازی و بازسازی ساختمان‌های دانشگاه های اصیل و بزرگ کشور،تحت پوشش قرار دادن نخبگان کم بضاعت،مسائل پژوهشی و…. است.

باید توجه داشت آموزش عالی اکنون میعادگاه آینده سازان کشور بوده و جبهه آبادسازی و حمایت از کشور از پشت سنگرها اکنون به پشت میز و صندلی های دانشگاه منتقل شده است.بنابراین برای هرچه بهتر شدن این سنگر جدید همه باید همت کنند.

 دکتر امید معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در دانشگاه محقق اردبیلی، به پروژه های نیمه تمام قابل توجه وزارت علوم اشاره کرده و گفته بود: در حال حاضر 2.5 میلیون متر مربع پروژه کلنگ خورده با پیشرفت 5 تا 80 درصد داریم که برای تکمیل آن اعتباری بالغ بر 50 هزار میلیارد ریال لازم است واین در حالی است که اعتبار تخصیصی در سال پنج هزار میلیارد ریال است و اگر تورم را در نظر نگیریم 10 سال و اگر در نظر بگیریم 30 سال زمان نیاز است تا پروژه ها به اتمام برسد.

دکتر امید همچنین در نشست هیات مدیره بنیاد خیرین حامی دانشگاه حضرت معصومه(س) بر ورود هرچه بیشتر خیرین در حوزه آموزش عالی و ساخت دانشگاه ها و مراکز مختلف آموزشی تاکید کرده بود و گفته بود در حوزه های آموزش و پرورش و سلامت، شاهد ورود خیلی خوب خیرین بوده ایم و در حوزه آموزش عالی نیز این کار باید هر چه بیشتر و بهتر گسترش یابد.

لزوم اعلام نیاز آموزش عالی به حضور خیرین

ساداتی نژاد،مدیر عامل بنیاد حامیان دانشگاه تهران با اشاره به حضور خیرین در عرصه‌های مختلف اجتماعی به ایسنا گفت: خیرین در عرصه‌های مختلف حضور دارند و آموزه های دینی ما همواره برای وقف و خیّر اهمیت زیادی قائل است. اما باید گفت فعالیت خیرین در برخی از حوزه‌ها برای مثال مدرسه سازی،پررنگ‌تر بود.

وی با تاکید بر اینکه یکی از دلایل مهم حضور بیشتر خیرین در حوزه‌ای اعلام نیاز بخش‌های مربوطه است، افزود: برای مثال در حوزه مدرسه‌سازی این اعلام نیاز به خیرین منتقل شده است و خیرین انگیزه کافی برای فعالیت در این بخش را دارند، اما استقبال آموزش عالی از خیرین خیلی مطرح نبوده است.

مدیر عامل بنیاد حامیان دانشگاه تهران افزود: بنابراین برای پررنگ کردن حضور خیرین در آموزش عالی باید این اعلام نیاز به خیرین داده شود، زیرا آموزش عالی در حوزه اسکان دانشجویان به خصوص دانشجویان خانم، احداث دانشکده، حمایت دانشجویان نیازمند، حمایت از طرح‌های پژوهشی، احداث کتابخانه، حمایت از زیرساخت‌های پژوهشی و آموزشی، تجهیز آزمایشگاه‌ها و… نیازمند حمایت خیرین است.

ساداتی نژاد با اشاره به تشکیل کمیته خیرین آموزش‌ عالی در سال 89 در وزارت علوم گفت: این کمیته اکنون به صورت چشمگیر و خوبی در حال فعالیت است و فرهنگ‌سازی خوبی در این زمینه شده از طرف دیگر در مجلس و لوایح بودجه‌ای نگاه ویژه‌ای به خیرین می‌شود.

در پایان باید گفت با وجود نیازمندی آموزش عالی به حضور و مشارکت خیرین و گام هایی‌ که در این زمینه برداشته شده، همچنان جای خالی حضور خیرین در این عرصه بسیار احساس می‌شود و شاید این خلاء به دلیل عدم آگاهی خیرین به نیاز دانشگاه‌ها، حلقه مفقوده مشارکت آن‌ها باشد.

کد خبر : 5137